Få styr på øjet!

Øjne er noget af det mest fascinerende ved mennesker. Det er som regel det første man lægger mærke til, når man møder nye mennesker og fornemmelsen af, at nogen kigger på en kommer lynhurtigt, hvis der er nogen der gør det. Samtidig er det fascinerende at kunne kigge en i øjnene, uden at have en anelse om hvad de tænker.

Man føler selv at når man kigger nogen i øjnene, så har de en indsigt i, alt hvad man tænker imens. Derfor er det ærgerligt, hvis øjnene ikke fungerer optimalt, men ofte er det muligt at få foretaget en operation. Men selvom at ens øjne er for gode til et indgreb, kan de godt blive trætte og være til gene, men det kan undgås.

Lav øjengymnastik og hold synet ved lige

Efter computerens indtog, er der mange af os, der har et arbejde, hvor man sidder og kigger på skærmen time efter time. Og sidst på dagen kan man som regel mærke det i kroppen, hvis den har været i den samme stilling i (for) lang tid. Det samme gør sig gældende med øjnene, og tit kan man mærke hvordan øjnene føles trætte eller tørre. Derfor er det en god ide at lave øjengymnastik i løbet af dagen, og her er nogle øvelser, som du med fordel kan lave:

Fokuseringsøvelsen

Hold de to tommelfingre op foran ansigtet, den ene omkring 30 centimeter længere fremme end den anden. Så skifter du mellem at fokusere på den første, så den anden, så et punkt der er omkring 10 meter væk  og til sidst ud i horisonten.

Øjenkastøvelsen

Man kommer nemt til at stirre, hvilket mindsker blodtilførslen til øjnene. Derfor skal man forsøge at kigge mere på ting end at stirre på dem. Det betyder, at hvis du går på toilettet, så når du går frem og tilbage, skal du kigge på så mange ting som muligt undervejs, i stedet for at stirre på et fast punkt for enden af gangen.

Øjenferie

Ligesom at man lægger sig og slapper af når man er træt, kan man give hjernen en visuel pause ved at lukke øjnene. Sæt dig ved et bord med albuerne oppe på bordet. Derefter dækker du øjnene med hule hænder, indtil der er helt sort, men du skal stadig kunne blinke. Så tager du en dyb indånding. Denne proces gentages nogle gange efterfølgende.

Øjet er den eneste kropsdel, der kan fungere 100% uden hvile, men det betyder ikke, at det ikke er sundt, at lade dem hvile i løbet af dagen. Lav øjenøvelserne dagligt, og få et bedre syn.